ÇOCUKLARLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMENİN PÜF NOKTALARI

Hangi yaşta olursa olsun, çocuklar anne babaları ile zaman geçirmekten çok hoşlanırlar. Hatta anne babaları ile birlikte vakit geçirirken, zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar ve onlara doymazlar.

Günümüzde anne babaların çalışma hayatında aktif olması ile birlikte, çocuklar küçük yaşlarda kreş yaşantısına başlıyorlar. Anne babalarının mesai saatlerine göre sabah yedide kreşe gelip, akşam yedide eve dönen çocuklar da olabiliyor.
Çocuk yaklaşık olarak günün yarısını kreşte geçirince, anne babasını fazlasıyla özlüyor. Akşam olup da anne baba ve çocuk evde buluştuklarında çocuklar anne babaları ile mümkün olduğunca çok zaman geçirmek isterken, anne babalar da evde onları bekleyen sorumluluklarını yapabilme telaşında olabiliyorlar.

Benzer bir durum anneanne, babaanne ya da bakıcı tarafından bakılan çocuklar için de geçerli. Çocuklar kreşte değil, evde de olsalar, yine tüm gün akşam olmasını ve anne babalarının eve gelmesini dört gözle bekliyorlar.

Peki, anne babalar akşam çocukları ile geçirdikleri sınırlı zamanları nasıl daha kaliteli hale getirebilirler.

1-ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN: Eve geldiğinizde çocuğunuz sizi bütün gün görmediği için, size anlatacak çok fazla konu biriktiriyor ve bunların hepsini bir çırpıda size anlatmak istiyor. Onu dinliyormuş gibi yapmayın, dinlemek için kısa zamanlar ayırın. Zamanınız yoksa da “Anlatacaklarını merak ediyorum ama şu anda dinleyemiyorum, işimi bitirince seni dinleyeceğim” diyerek erteleyin. Ama işinizi bitirince de söz verdiğiniz gibi onu mutlaka dinleyin.

2-AKŞAM YEMEĞİNDE SOFRAYA BİRLİKTE OTURUN: Akşam yemekleri, aile olarak geçirebileceğiniz çok değerli zamanlardır. Çocuk, akşam yemeğinde anne ve babasını evde ve aynı sofrada görmeli. Bu durum, çocuğa güven verir. Yemek sırasında o güne ait değerlendirmeler yapılabilir, keyifli kısa sohbetler edilebilir.

3-ÇOCUĞUNUZA BASİT SORUMLULUKLAR VERİN: Eve geldiğinizde sizi bekleyen sorumluluklara çocuğunuza dahil edin. Onun yapabileceği basit işleri ona verdiğinizde, birlikte zaman geçirmiş olursunuz. Örneğin, siz mutfakta yemek yaparken, çocuğunuzun önüne de kıvırcık, marul, maydanoz gibi sebzeleri koyup, bunları parçalamasını isteyebilirsiniz. Bunları yapacağınız salataya eklersiniz.

4-ÇOCUĞUNUZA SÜREKLİ SORU SORMAYIN: Siz işten geldiğinizde, çocuğunuzda kreşten ya da okuldan geldiğinde, ona gün içinde yaptıkları ile ilgili sürekli soru sormayın. Soru sormak, onunla sohbet etmek anlamına gelmez. Çocuklar kendilerine sürekli soru sorulduğunda kaygılanabilir, sıkılabilir, hatta bu nedenle de doğru olmayan bilgiler b ile verebilirler. Siz kendi günlük yaşantınız ile bilgi verin, neler yaptığınızdan bahsedin. Bu şekilde hem çocuğunuza model olmuş olursunuz, hem de onu zorlamadan o gün ile ilgili bilgiler almış olursunuz.

5-ÇOCUĞUNUZ İLE OYUN OYNAYIN: Çocuklar hangi yaşta olursa olsun, oyun oynamak onlar için en temel ihtiyaçlardan birisidir. Çocuk oyun ile dünyayı keşfeder, öğrenir, kendini ifade eder. Anne babaların da çocuklarını daha iyi gözlemlemeleri ve tanımaları için, oyun en önemli araçlardan birisidir. Çocuğunuz ile oyun oynarken, onun tercih ettiği oyunları oynamaya özen gösterin. Siz ded oynadığınız oyundan keyif alın. Oyun oynamayı bir mesai gibi görmeyin, sıkılarak ve zorunlu olarak oyun oynadığınızda, çocuğunuz bunu fark eder.

6-ÇOCUĞUNUZA AYIRDIĞINIZ ZAMANI BÖLMEYİN: Çocuğunuz ile oyun oynamaya ya da vakit geçirmeye başladığınızda, tam oyunun en keyifli yerinde oyunu bölmeyin. “Sen oyun oynamaya devam et, ben çamaşırları asıp geleyim” demek, çocuğa ayrılan zamanı bölmektir ve çocuklar bundan hiç hoşlanmazlar.

7-ÇOCUĞUNUZA AYIRDIĞINIZ ZAMANI BELİRLEYİN: Çocuklar anne babaları ile ne kadar oyun oynasalar da onlara doymazlar ve yorulmazlar. Bu nedenle çocuğunuzla geçireceğiniz zamanı sınırlandırmanız da gerekmektedir. Oyun oynamaya başladığınız ve bitireceğiniz zamanı baştan çocuğunuza belirtin. Çocuk anne babası ile sınırlarını bilerek zaman geçirmeye başladığında, “Oyun zamanı bitti” cümlesini duyduğunda verebileceği tepkiler azalabilir.

8-ÇOCUĞUNUZU ELEŞTİRMEYİN, KIYASLAMAYIN: Çocuğunuz ile oyun oynarken ya da onunla vakit geçirirken, söyledikleri, yaptıkları ve duygu düşünceleri için onu eleştirmeyin, diğer çocuklar ya da kardeşi/ abisi ablası ile kıyaslamayın. Duygu ve düşüncelerini ifade etmesine fırsat verin, bunların içinde doğru olmayanlar varsa da, bunu uygun bir dille ona belirtin, hatta doğru davranış kalıplarını kazanması için ona model olun.

9-ÇOCUKLA VAKİT GEÇİRMEK ANNENİN TEKELİNDE DEĞİL: Çocuklarla zaman geçirmek, oyun oynamak söz konusu olduğunda, bu sorumluluk sadece annelerin göreviymiş gibi anneler üzerinden konuşmalar yapılır. Oysaki, çocuk gelişiminde, anne kadar baba da önemlidir. Çocuğun cinsiyeti kız da olsa erkek de olsa babası ile kaliteli zaman geçirmeli ve oyun oynamalıdır.

10-AİLECE ÖZEL ZAMANLAR GEÇİRİN: Çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimi için ve aile olma olgusunu ona yaşatmak için, ev içinde ya da farklı sosyal ortamlarda çocuğunuz ile birlikte ailece zamanlar geçirmeye özen gösterin. Hatta boşanmış anne baba bile olsanız, çocuğunuz için belli zaman aralıkları ile bir araya gelin ve birlikte zaman geçirin, sinemaya gidin, dışarıda yemeğe gidin.