ÇOK OYUNCAK DİKKAT DAĞINIKLIĞINA YOL AÇAR MI

Oyun ve oyuncak bebekler ve çocuklar için vazgeçilmez iki önemli unsurdur. Çocuklar oyun yolu ile dünyayı tanır ve öğrenirler, oyuncaklar da bu yolculukta çocukların en önemli aracıdır.

Anne babalar da çocuklarını mutlu etmek adına onlara sık sık oyuncak alırlar. Hele ki, çağımızda hem anne hem baba çalışıyorsa, oyuncak almak adeta çocukla geçirilemeyen zamanın telafisi gibi kullanılır. Anne baba “Çocuğumla yeteri kadar zaman geçiremiyorum, hiç olmazsa istediği oyuncağı alayım” duygusu ile her fırsatta ona yeni oyuncaklar alabilir.
Peki alınan bu kadar oyuncak ne olur, evde birikir. Biriken oyuncaklar kutulara, dolaplara sığmaz olur artık.


Bazen de çocuk istediği oyuncakla oynasın, her istediğinde oyuncaklarını bulabilsin diye, tüm oyuncaklar ortada bırakılır.
Oyuncakların sürekli ortada olması ve çocuğun bir oyuncaktan diğerine geçerek oyun oynaması, çocuğun dikkat gelişimi için bir takım zararlar içerebilmektedir. Sık sık oyuncak değiştiren, bir oyuncakla daha oyun kuramadan diğerine geçen çocuklarda dikkat ve odaklanma ile ilgili sıkıntılar yaşanabilmektedir.
Bu durumda anne babalar neler yapabilir:
• Çocuklarınıza sürekli olarak yeni oyuncaklar almayın. Sizin ona oyuncak almanız onu kısa vadede mutlu edebilir ama uzun vadede mutsuz ve doyumsuz olmasına neden olacaktır.
• Çocuğun çok oyuncağının olması, aslında onun anne babasından çok bu oyuncaklara bağlanmasına ve asıl bağ kurması gereken anne babası ile zayıf bağlar oluşturmasına neden olabilir.
• Tüm oyuncakları odada açıkta bırakmayın. Farklı zamanlarda oyuncakların bir kısmını kaldırın, bir süre sonra kaldırdığınız oyuncakları ortaya çıkarın, ortada olanları kaldırın.
• Kaldırdığınız oyuncaklar çocuğunuzun kolay erişebileceği bir yer de olmasın. Oyuncakların değişim zamanı geldiğinde bu, sizin kontrolünüzde olmalı.
• Çocuğunuza oyuncak toplama alışkanlığı kazandırmaya çalışın. Bunun için “Oyuncaklarını topla” yönergesi yeterli olmayacaktır. Siz de oyuncak toplama sürecine dahil olun, hatta bunu eğlenceli hale getirip çocuğunuzun bundan keyif almasını ağlamaya çalışın.
• Çocuğunuz ile birlikte bir oyuncakla oynamaya başladığınızda ya da oyu kurduğunuzda, daha oyunun başındayken onu bırakıp başka bir oyuncağa ya da oyuna geçme eğilimi varsa, bu konuda dikkatli olun. Başladığı işi bitirmeme alışkanlığı kazanması gelişimi için sağlıklı olmaz.
• Başladığı işi bitiremeyen, bir işten ya da bir oyundan başka bir oyun a7 oyuncağa geçen çocuklarda dikkat ve odaklanma ile ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor.
• Evde biriken ya da çocuğunuz tarafından kullanılmayan oyuncaklar arasından bir eleme yapıp, bu oyuncakları ihtiyacı olan başka çocuklara verebilirsiniz. Ancak bunu tek başınıza çocuğunuzdan habersiz yapmayın. Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre tercihen birlikte karar verin buna. Paylaşma gibi önemli bir davranışın temelini oluşturacak olan bu durum, çocuktan habersiz yapıldığında, çocuğun öfkesi arttığı gibi, paylaşma alışkanlığı da gelişemez.